Public Ruling
Navajo Sales Tax

Reimbursement for Actual Expenses and Mileage

A ruling has been requested regarding the application of the Sales Tax to
reimbursement for actual expenses incurred by consultants or other professionals providing
services within the Navajo Nation.

In general, service providers will invoice their customers for actual expenses
incurred, such as hotel, meals, copies, etc. So long as the invoiced amount is simply
reimbursement for actual expenses, the Sales Tax does not apply to such reimbursements, as
there are no actual gross receipts paid to the service provider.

If the service provider charges a fee that is higher than the actual expense, for
example, charging 50¢ per page for copies when the actual cost to the provider is 10¢, the entire
amount is taxable under the Sales Tax.

When a service provider receives payment for mileage from the customer at or
below the approved CONUS rate, as found in 41 CFR 301, this payment is not subject to the
Sales Tax, as it constitutes reimbursement for actual expenses. However, if the service provider
bills the customer for the time spent traveling, this payment is taxable, since it is simply gross
receipts paid to the service provider.

This ruling shall remain in effect, until withdrawn by the Office of the Navajo
Tax Commission or superseded or rendered invalid by a change in statute or regulation.

If you have any questions, please contact the Office of the Navajo Tax
Commission at (928) 871-7113.

Issued this 24th day of December, 2012

Yt t. G,

Martin E. Ashley, Executive Director

Office of the Navajo Tax Commission



