Public Ruling
Navajo Sales Tax

Sales to Tax-Exempt
Organizations

A ruling has been requested regarding the application of the Sales Tax to the sale
of goods or services to tax-exempt organizations such as non-profit corporations or governmental
entities.

The legal incidence of the Navajo Sales Tax is on the seller. The identity of the
buyer is irrelevant in determining whether or not the Sales Tax applies to a particular transaction.
For example, although sales by non-profit entities are exempt from the tax pursuant to Section
609(C)(3), and sales by the federal government are exempt pursuant to Section 609(D), there is
nothing in the statute that exempts sales to those entities from the tax. Therefore, unless the
seller is independently exempt from the tax, sales to non-profit and governmental entities are
subject to the tax.

Whether or not the seller collects the tax from the buyer is a matter of contract
between the seller and the buyer and does not affect the seller’s responsibility to pay the tax. In
other words, even if the seller does not collect the tax from the buyer, the seller is responsible for
filing and paying the tax to the Office of the Navajo Tax Commission.

This ruling shall remain in effect, until withdrawn by the Office of the Navajo
Tax Commission or superseded or rendered invalid by a change in statute or regulation.

If you have any questions, please contact the Office of the Navajo Tax
Commission at (928) 871-7113.

Issued this 24th day of December, 2012
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Martin E. Ashley, Executive Director

Office of the Navajo Tax Commission



